El Mont 

Descripció de la ruta

Vam començar la caminada seguint la carretera asfaltada que en direcció est- nord-est, que segueix el traçat del GR2. Després d’uns 800 metres deixem la carretera i el GR per seguir per una pista que surt a l’esquerra en sentit més o menys nord. Aquesta pista està marcada com a itinerari número 2 al plafó informatiu de Beuda. Caminem per pista uns 400 metres i arribem a una bifurcació. Agafarem el trencall de l’esquerra, ja que per la dreta serà per on tornarem.

Així doncs, continuem en sentit nord per endinsar-nos a la vall de les Palanques i remuntar el clot de l’Infern. Quan ja hem fet 1.600 metres de caminada, girem a l’esquerra, creuem el rierol i agafem orientació sud-oest per anar en direcció al Castellot. Sortirem del lloc en sentit nord i, pujant decididament, haurem d’arribar a Sant Llorenç de Sous, antic monestir en procés de restauració.

A partir d’aquí el camí torna a estar marcat amb senyals de pintura i tornem a recuperar l’itinerari número 2. Sortirem a la pista asfaltada (carretera de la Mare de Déu del Mont) que puja de la carretera GIV-5235. La seguirem uns 130 metres cap a l’esquerra i la deixarem per agafar un sender que puja en sentit nord-oest. Anirem seguint les marques i senyals i al cap de 100 metres aproximadament trobarem un encreuament. Si anem recte farem drecera.

El camí de la dreta és el senyalitzat i fa una llaçada per estalviar l’esforç de pujar pel dret. En el meu cas, la drecera la vaig fer de baixada. De seguida arribarem al collet de les Sorreres i girarem a la dreta per anar a sortir de nou a la carretera. La seguirem per la dreta durant uns quants metres perquè al cap de poc la deixarem per continuar pujant pel camí senyalitzat, que ens farà sortir de nou a la carretera, ja a les envistes de les antenes que hi ha sota el santuari. Després d’haver gaudit una bona estona del lloc, si voleu continuar fent el descens amb aquesta ressenya (hi ha altres camins per baixar fins a Besalú i Beuda), tornarem a baixar pel mateix camí fins a Sant Llorenç de Sous.

A partir d’aquí seguirem baixant per la carretera fins a arribar sota el cingle de Rocapastora. Després d’uns 300 metres aproximadament d’haver superat la font de Rocapastora, trobarem un corriol que deixa la carretera, baixant per la dreta. Agafarem aquest sender i sense perdre els senyals arribarem ca n’Oliveras i al camí que vam fer per pujar. Un cop al camí, recularem i continuarem per la carretera o es pot fer una petita drecera que trobarem 300 metres abans d’arribar a Beuda.