el Negrell 

Descripció de la ruta

Cap de les dades facilitades pel GPS pot ser considerada com vàlida. Per una banda, les característiques del terreny, encaixonat entre altres torres calcàries, típiques del massís dels Ports, però que en aquesta part del país tenen el seu màxim exponent, fan que el senyal de GPS reboti de paret en paret i crea un track de difícil manipulació. Per altra banda, les boires, que s'arrapen a aquestes parets per dotar d'humitat densos boscos de pins, alzines i boixos, no fan fàcil tampoc la feina del GPS. Sumem a tot això que la canal és plena de vegetació i de vegades es fa difícil contemplar el cel. No cal amoïnar-se. Val a dir que el GPS no cal per fer el recorregut que explicaré. Potser tan sols en un punt molt i molt localitzat. Concretament el mas del Soldado. Ja ho explicaré.
Bé, dit això, entrem en matèria.
Quina ràbia el dia emboirat que vaig enganxar. Una llàstima per als meus ulls. El dia va néixer ennuvolat però a mitja pujada va començar a pujar boira i ja no vaig veure res fins a baixar a cotes mínimes, ja gairebé al cotxe. Què hi farem... Haurem de tornar, però per una altra zona diferent.
Vaig triar el punt de sortida per la banda catalana, fent servir l'àrea de lleure de la Fou. La pista per arribar-hi neix a territori valencià, al pantà d'Ulldecona. És apta per a tot tipus de vehicle (març del 2017) i en 8,5 km ens hi porta.
Ja la pista en si és tot un espectacle paisatgístic. Les formacions geològiques ens tindran bocabadats. Destaca sobre totes el pont Foradat, però és més fàcil de veure de tornada. D'anada, si ja despunta el dia, ens haurem de conformar a contemplar infinitat de punxes i moles calcàries d'una verticalitat esgarrifosa.
La meva idea era diferent de la que descriuré. Les condicions meteorològiques van fer que al cim canviés l'itinerari previst. Anant en solitari, tota prudència és poca.
La pujada la vaig fer per la canal Negra. Gràcies, Salvatges dels Ports, per descobrir-nos aquesta veritable meravella. Gràcies també a qui s'hagi entretingut a «pintar-la». La veritat és que una vegada et fiques a la canal no hi ha escapatòria possible, sempre has de pujar i ja surts, però els senyals s'agraeixen, ja que hi ha parts en les quals et sents perdut. També ajuden les fites. Es pot dir que tot l'itinerari de pujada està senyalitzat però aquest últim element s'ha d'anar millorant. Si penses fer aquesta pujada, si us plau, ves refent o engrandint les fites. El que passi darrere teu ho agrairà.
Ja sé que aquestes coses no es poden predir però si penses anar-hi, fes-ho en un dia clar i serè. Gaudiràs de paisatges que es pressuposen majestuosos i màgics. Jo tan sols vaig poder contemplar les parts baixes, però tot i així vaig quedar meravellat.
Amb aquest repte dels 100 cims he tingut la sort de recórrer tot el territori català, tant del nord com del sud, i d'Andorra. He contemplat horitzons pirinencs, les muntanyes del Prelitoral i massissos d'arreu. Per descomptat que el massís dels Ports he tingut la sort de trepitjar-lo per diferents sectors, ja que he pogut pujar a tots els cims que figuren al repte. Dic tot això perquè em va semblar que aquest racó del migjorn del país és impressionant, dels millors que tenim. Mira't com són les coses... Jo envejo la gent d'aquelles terres pels grans paisatges que tenen i ells segur que m'envegen a mi per viure a tocar dels Pirineus. Coses de la natura humana.
En fi. Tota aquesta literatura per dir que aconsello, per tots els motius que pugueu imaginar, ascendir aquest cim. Per on sigui. Si sou dels de la llei del mínim esforç, cap problema. A tocar del refugi de la FEEC de Font Ferrera s’hi pot arribar en cotxe.
Animeu-vos!!!